https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pelhrimovska-farma-pestuje-kvetiny-pro-gastronomii-dnes-se-otevrela-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pelhřimovská farma pěstující květiny pro gastronomii se dnes otevřela veřejnosti

12.6.2021 15:59 | PELHŘIMOV (ČTK)
"Lidé třeba nevědí, že jedlá květina je i voskovka. A je i docela chutná. Je spousta jedlých květin, které nejsou chutné. Voskovka a všechny begonie jsou i chutné," řekla Neckářová. Ilustrační foto
"Lidé třeba nevědí, že jedlá květina je i voskovka. A je i docela chutná. Je spousta jedlých květin, které nejsou chutné. Voskovka a všechny begonie jsou i chutné," řekla Neckářová. Ilustrační foto
Pelhřimovská Květinová farma v javorové aleji je dodavatelem květin pro gastronomii. Už pět let se také věnuje propagaci přírodě blízkého hospodaření. Konají se v ní dětské příměstské tábory i akce pro veřejnost. Dnes se lidem otevřela v rámci Víkendu otevřených zahrad.
 

Jedlé květiny jsou v posledních letech v gastronomii trendem. Pelhřimovská farma, která patří pod společnost Ekoimpex Vysočina, s. r. o., našla první odběratele v Praze. Protože pěstitelů jedlých květin není mnoho, nebylo v době před covidovou pandemií příliš složité odběratele získat, řekla ČTK Hana Neckářová, jednatelka společnosti Ekoimpex Vysočina. "Měli jsme to štěstí, že ti, se kterými jsme začínali, byly dámy, které měly v Praze cateringovou firmu a pocházejí tady odtud z blízké vesnice. Už dřív k nám jezdily nakupovat květiny," řekla Neckářová.

S jedlými květinami se při výrobě musí zacházet stejně důsledně jako s jinými potravinami. "Podléhá to potravinářskému zákonu se vším všudy, musíte znát původ, musíte vědět, čím to bylo ošetřované, jak to rostlo, v čem to rostlo, musíte mít provoz na to speciálně upravený, musíte mít speciální oblečení," řekla Neckářová. Proto ji zaráží, že některé cukrářky zdobí své dorty květinami kupovanými v běžných květinářstvích, které jsou kvůli delší životnosti chemicky ošetřené.

Ekoimpex Vysočina se zaměřuje především na návrhy a realizace sadových úprav. Květinová farma je pro majitele spíš jen zálibou. Vedle jedlých květin a pořádání vzdělávacích akcí se farma věnuje také pěstování a sušení bylin pro společnost vyrábějící čaje. Všechna produkce je certifikovaná v biokvalitě. "Farma je naše hobby, nosné pro firmu jsou sadové úpravy, kde jde o objemy několika milionů korun, květinová farma je o objemu 300 000 korun, je to něco, co nás prostě baví," řekla Neckářová.

O jedlých květinách byla i jedna z přednášek, které se na farmě konaly. "Lidé třeba nevědí, že jedlá květina je i voskovka. A je i docela chutná. Je spousta jedlých květin, které nejsou chutné. Voskovka a všechny begonie jsou i chutné," řekla Neckářová.

Farma má asi dva hektary, intenzivně ale pro produkci obhospodařuje asi 2000 čtverečních metrů a na 240 čtverečních metrech pěstuje květiny ve fóliovníku.

Svátek otevírání zahrad veřejnosti začal v roce 1998 ve Velké Británii, koná se vždy během červnového víkendu. V České republice se zahrady otevřely poprvé v roce 2010. Do letošního ročníku je přihlášeno přes 200 zahrad z celé České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

12.6.2021 17:31
Opět se projevila "odbornost" místních autorů. K článku o farmě pěstující květy pro gastronomii připojila obrázek voskovky (rod Hoya). Rád bych viděl, jak by autor požíval salát ozdobený takovými květy. Jak už název napovídá, tyto kytky mají nejen listy, ale i květy pokryté voskovým povrchem, což by jejich požívání minimálně znepříjemnilo. Kytka sice není jedovatá, ale nedoporučuje se ani její pěstování alergiky, protože květy při rozvinutí podle druhu intenzivně voní až zapáchají. Jinými slovy - nedokážu si představit člověka, který by konzumoval salát smrdící jako laciná šlapka nebo jako žumpa. :)))
Odpovědět
ZV

Zdeňka Vítková/Ekolist

12.6.2021 18:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrý den, děkujeme za upozornění. Fotografii jsme vyměnili.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2021 19:07 Reaguje na Zdeňka Vítková/Ekolist
O.K. Ta begónie už je lepší.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist