https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumpersti-v-pilotnim-projektu-vytridili-za-dva-tydny-tunu-gastroopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumperští v pilotním projektu vytřídili za dva týdny tunu gastroopadu Aktualizováno

14.6.2021 00:55 | ŠUMPERK (ČTK)
Lidé podle zástupců společnosti dodržují doporučovaný postupu třídění. "Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli," doplnil místostarosta.
Lidé podle zástupců společnosti dodržují doporučovaný postupu třídění. "Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli," doplnil místostarosta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba tunu kuchyňského odpadu, která by jinak skončila na skládce směsného odpadu, vytřídili obyvatelé Šumperku za první dva týdny od zahájení pilotního projektu na třídění gastroodpadu. Ve druhém týdnu lidé do speciálních nádob odložili dvojnásob tohoto typu odpadu než první týden, informovala ČTK mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v republice, které se do třídění gastroodpadu pustilo. Analýz ukazují, že zbytky z kuchyně zabírají zhruba 30 procent popelnic na směsný odpad.
 

Ve druhém týdnu trvání projektu vytřídili lidé 665 kilogramů gastroodpadu, nejvíce z lokality Javoříčko, v ulici ČSA a na sídlišti Evaldova v Rapotíně. "Činili se i zaměstnanci města, kteří vytřídili přes 30 kilogramů. Prakticky ve všech nádobách byl ve srovnání s předchozím týdnem dvojnásobek odpadu, což je skvělý výsledek," uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO), který má na starost životní prostředí a odpadové hospodářství.

Do nádob určených pro gastro odpad mohou lidé dávat veškeré zbytky nedojedených jídel z domácností, prošlé potraviny, maso, ryby, pečivo či ořezy ovoce a zeleniny. Prošlé i neotevřené potraviny budou moci vhazovat do sběrných nádob v původních obalech, zbytky jídla a další kuchyňský opad mohou vkládat třeba do běžných pytlů na odpad.

O odvoz a zpracování obsahu se stará společnost provozující bioplynovou stanici v sousedním Rapotíně, kde se tento dosud nevyužívaný odpad zpracovává na zelenou elektřinu, teplo a biometan.

Lidé podle zástupců společnosti dodržují doporučovaný postupu třídění. "Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli. Prakticky vše bylo v mikrotenových sáčcích nebo pytlech na odpad. Nikde nebyl kolem nádob nepořádek. Jsem rád, že Šumperany pilotní projekt oslovil, a musím je pochválit, jak k němu přistupují," doplnil místostarosta.

Zhruba čtyři desítky nádob na gastroodpad byly po Šumperku rozmístěny v pondělí 3. května. Od poloviny května si mohou obyvatelé v Informačním centru na Hlavní třídě a na radnici na náměstí Míru zakoupit za sto korun i domácí nádoby na gastroodpad, dodal Jirgl.

Dosud obyvatelé Šumperku třídili papír, plast, sklo, nápojový karton, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky, nádoby na kuchyňský odpad jsou další položkou. Podle vedení radnice by tyto kroky měly vést ke snížení objemu komunálních odpadů minimálně o 30 procent a zároveň i ke zpomalení růstu cen za likvidaci komunálního odpadu. Obyvatelé Šumperka nyní za svoz odpadu platí 744 korun za rok. I když lidé za uplynulý rok vytřídili 37 procent odpadu, množství směsného stále roste. Loni jej bylo o 1121 tun více než v roce 2019.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist