https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotraviny-v-cr-jsou-pro-spotrebitele-drahe-malokdo-nakupuje-primo-na-farmach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Měsíc biopotravin - trendem je nákup přímo od výrobce

2.9.2010 10:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Září je opět měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Letos je vyhlášen již šestý ročník. U příležitosti mezinárodního roku biodiverzity má motto „Rozmanitost každým kouskem“. Pro zájemce jsou připraveny zajímavé akce, kde mohou sami poznat výrobu biopotravin.
 

Tisková koference k "Září - měsíc biopotravin" v roce 2010
"Cena biopotravin je vyšší, nicméně má to své důvody," říká Juraj Chmiel (na fotografii uprostřed).
Foto: Martin Singr/Ekolist.cz

60 akcí po celé republice

Na celý měsíc září a začátek října je připraveno více než 60 akcí, jejichž počet se navíc stále zvyšuje. Na těchto akcích, připravených ekologickými farmáři, výrobci, prodejci a neziskovými organizacemi, se každý může dozvědět více nejen o produkci biopotravin. Výlety na ekofarmy, exkurze do výroben předních českých zpracovatelů biopotravin, jarmarky, festivaly, přednášky, dny otevřených dveří a vrat a mnoho dalších akcí čeká na zájemce o zdravý životní styl, jehož jsou biopotraviny nedílnou součástí.

V loňském roce se začal prosazovat trend přímé distribuce potravin, je však stále málo rozvinutý a letos by mělo dojít k jeho vzestupu. „Hlavním cílem této akce je navázat přímý kontakt mezi producentem biopotravin a spotřebitelem. Ukazuje se, že tento přímý způsob komunikace a prodeje je velmi perspektivní, protože umožňuje spotřebitelům koupit biopotraviny za nižší cenu než v maloobchodě a navíc zde není anonymita prodeje, spotřebitel kupuje bioprodukty přímo od producenta a navíc pozná na vlastní oči ekofarmu nebo výrobnu biopotravin, kde se biopotraviny produkují,“ říká náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Ekologické zemědělství má funkci nejen produkční. Jeho přednostmi má být i šetrnost k životnímu prostředí daná tím, že ekozemědělci nepoužívají syntetické pesticidy, průmyslově vyráběná hnojiva, geneticky modifikované organismy nebo stimulátory růstu, čímž zvyšují biodiverzitu prostředí. Jan Valeška z Pro Bio Ligy říká, že ekologické zemědělství podporuje diverzitu biologickou, diverzitu postupů a diverzitu přístupů k distribuci. „Ekologické zemědělství se snaží být rozmanité. A je rozmanité,“ říká.

Růst prudkým tempem

V srpnu 2010 hospodařilo v ČR 3 500 ekofarmářů a téměř 650 výrobců biopotravin. Ekozemědělci hospodaří na 450 000 ha zemědělské půdy, což je více než 10 % z celkové výměry zemědělské půdy v ČR. „V průběhu letošního roku vzrostl počet ekologických zemědělců o 805 subjektů, což představuje nejvyšší absolutní nárůst od roku 1990,“ říká Chmiel. Výměra půdy vzrostla o 10 000 ha a výrobců přibylo jen za letošní rok 146.

Jak spotřebitel biopotraviny v obchodě vlastně pozná? Podle označení slovem „BIO“, evropským a národním biologem, kódem kontrolní organizace, která produkt certifikovala a označením původu surovin. „Biopotraviny jsou jasně značené. Myslím si, že spotřebitel je pozná. S klamavým značením se setkáváme pouze v ojedinělých případech a hodně se to týká neznalosti výrobců. Pokud je to záměrně klamavé značení, řešíme tyto případy ve správním řízení, kdy nařídíme odstranění tohoto značení,“ řekl novinářům Chmiel.

Valeška se vyjádřil k "pseudo" biovýrobkům, které ve skutečnosti s biopotravinami nemají nic společného: „Výrobci používají mnoho značek. Ekoznačka BIO je postavena na tom, že podmínky pro její získání jsou jasně stanoveny zákonem a jsou kontrolovány nezávislými organizacemi. Rozdíl je v tom, že u značky výrobců dává garanci výrobce, u značky BIO dává garanci nezávislá organizace, která na tom není finančně zainteresována.“

„Cena biopotravin je vyšší než u klasických potravin a z průzkumu vyplývá, že je to překážka pro spotřebitele. Nicméně vyšší cena má své důvody – zpracovávají se v menší míře a náklady na jednotku produkce jsou vyšší. Také farmáři dosahují nižších výnosů a nižší užitkovosti hospodářských zvířat. Do potravin se nepřidávají syntetická 'éčka', která zlevňují výrobu klasických potravin,“ vysvětluje Chmiel a dodává: „Výrobci v režimu bio nejčastěji zpracovávají maso, vyrábí pekařské, cukrářské a jiné moučné výrobky, převážně čerstvé pečivo, dále zpracovávají mléko a vyrábí mléčné výrobky a sýry a také zeleninové a ovocné produkty.“

Biopotraviny na farmářských trzích

V souvislosti s měsícem biopotravin je vhodné zmínit farmářská tržiště, která jsou dvě v Praze a začínají se rozšiřovat také do dalších měst. Během září bude navíc třetí farmářský trh v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Bio je zastoupeno asi 10 – 15 % z našich prodejců. Ale další 10 – 15 % nyní čeká na certifikaci, ale de facto již jsou bio. Toto považujeme za cestu správnou a tato kvóta se nám zvyšuje,“ uvedl Jiří Sedláček, který organizuje farmářské trhy.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist