Navštivte EkoLink a Ecomonitor.
Ekolist.cz vydává občanské sdružení BEZK. Za webhosting a publikační systém Toolkit děkujeme Econnectu.
Pondělí 25. 10. 2021
Svátek má Beáta
Hledání na Ekolistu:
Titulní stránka > Zpravodajství MAPA STRÁNEK
Přidej na Seznam Sdílej na Facebooku

EurekAlert: Komerční vaření znečišťuje životní prostředí


7. dubna 2010 10:57

PRAHA/SAINT PAUL (Ecomonitor) - Vědci v Minnesotě prohlásili, že komerční vaření je překvapivě velkým zdrojem řady látek znečišťujících ovzduší, které by mohly představovat riziko pro lidské zdraví a životní prostředí. Téma se probíralo na 239. Národním setkání Americké chemické společnosti na konci března 2010. Informoval o tom server EurekAlert.

Pec na pizzu
Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí, zjistili vědci. Na snímku pec na pizzu.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Maedin Tureaud/Wikimedia Commons

Podle Deborah Grossové je komerční vaření zdrojem látek znečišťujících ovzduší, včetně plynů a drobných pevných částic, stejně jako vaření v domácnosti. „Vůně může povzbudit náš apetit. Pochází ale z kouře z vaření, který se uvolňuje do vzduchu, který pak dýcháme,“ uvedla Grossová v článku EurekAlert. Výzkumy prováděné v USA v posledním desetiletí ukázaly, že vaření je zdaleka největším zdrojem dýchatelných částic vznikajících v domácnostech. „Vystavení vysokým koncentracím těchto částic je běžné.“

Deborah Grossová a Lisa Wangová provedly studii s typickými spotřebiči na vaření v kuchyňské laboratoři na universitě v Minnesotě. Připravovaly pizzu v peci, steaky na roštu a hamburgery na roštu, na pánvi a na ohništi z uhlí.

Které potraviny vytvářejí nejvíc emisí v komerčních kuchyních? Mastné potraviny vařené při vysoké teplotě, a to zejména na otevřeném ohni, jako je například příprava hamburgerů na grilu, píše EurekAlert. Podle předchozího výzkumu Toma Kuehna vznikne při grilování 1000 liber hamburgerů 25 liber emisí (pozn. red.: 1 libra = 0,454 kg). Při přípravě 1000 liber feferonkové pizzy v troubě vzniknou jen tři libry emisí. Na 1000 liber kuřete vařeného v pánvi wok s arašídovým olejem bylo vyrobeno 45 liber emisí. Používání některých olejů může emise zvýšit.

Podle článku „Commercial cooking elevates hazardous pollutants in the environment“ vydaného 23. března 2010 na EurekAlert.

Dominika Patrovská

Pošli e-mailem Zobrazení zprávy pro tisk

Zalinkuj zprávu v: Sdílej na Facebooku Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk Jagg.cz MediaBlog.cz delicio.icio.us
Online diskuse

Redakce Ekolistu.cz vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení pravidel si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvek.

Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev
13. 4. 2010 Jan Pardubický
Libra/kilogram
13. 4. 2010 Zdeňka Vítková/Ekolist.cz
Libra/kilogram


Tematický archiv zpráv
Kam na Ekolistu
Reklama

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_pconnect() in /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollConfig.php3:62 Stack trace: #0 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollUI.php3(123): connect2db() #1 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/view.php3(5): poll_viewResults(113, '<table align="c...') #2 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/aktank.php3(3): require('/data/www/htdoc...') #3 {main} thrown in /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollConfig.php3 on line 62

Logo ESF

Vlajka EU

Hlavní město Praha - logo

Ekolist.cz podporuje NetMonitor
Chcete nám pomoci vylepšit naše služby? Můžete se zúčastnit výzkumu návštěvnosti internetu v ČR. Klikněte zde.
(Více informací na webu NetMonitoru.)

Ekolist.cz vychází mj. s podporou Hlavního města Prahy.

Využíváme zpravodajství ČTK

Využíváme zpravodajství TASR
Využíváme agenturní zpravodajství TASR.