https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/kure-z-ekochovu-nebo-z-velkodrubezarny-odzbrojujici-chutovy-rozdil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Hnutí Duha: Kuře z ekochovu nebo z velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

31. července 2009 | Hnutí Duha
Jen málo českých spotřebitelů mělo možnost poznat skutečnou chuť kuřecího
masa. V průmyslovém zemědělství, odkud pochází téměř veškerá produkce
drůbežího masa, kuřata žijí přibližně 42 dní. Jenže jak zjistilo Hnutí
DUHA, aby kuřata prošla fází dospívání, kdy podle vědců maso získává
typické chuťové vlastnosti, je potřeba život mnohem delší a kvalitnější
[2]. Toho se jim ve velkodrůbežárnách nedostane.

Skupina vyškolených degustátorů potvrdila, že větší šťavnatost a
intenzivnější chuť mají biokuřata z ekologického zemědělství. Vyplývá to
ze studie, pro jejíž účely vědci chovali 250 kuřat ekologicky a 250
konvenčně. Obě skupiny zvířat dostávaly stejné krmivo. Při laboratorní
analýze masa vyšlo najevo, že biokuřata měla výrazně méně tuku a naopak
vetší množství masa na prsou i stehnech [3]. Ke stejným závěrům došly i
další studie s menšími testovanými hejny [4] [5].

Kromě větší délky života je pro brojlery důležitá i pohybová aktivita,
tedy dostatečný výběh a vhodné krmivo. Podle evropských pravidel
ekologického zemědělství smějí být kuřata poražena nejdříve po 81 dnech
života a nesmí jich být více než 4 800 v jedné drůbežárně [6]. Naopak v
průmyslových velkodrůbežárnách bývá natěsnáno běžně přes 40 tisíc
brojlerů.

Vinou slabé státní podpory z ekologického zemědělství nyní pochází méně
než 0,02 % české drůbeže. Současné dotace nemotivují zemědělce k přechodu
na ekozemědělství dostatečně. I když se situace na trhu začíná pomalu
zlepšovat, nemá drtivá většina spotřebitelů možnost biokuřecí nakupovat a
ochutnat. Požadát ministra zemědělství o lepší podporu může kdokoli
odesláním e-mailu z webových stránek www.ceskebiopotraviny.cz.


Kontakt:
Vratislav Voznik, telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Poznamky:

[1] Vice ve studii Ponte, P.I.P. et al., Pasture Intake Improves the
Performance and Meat Sensory Attributes of Free-Range Broilers. Poultry
Science, 87/2008 (71-79), ktera je k dispozici na
http://ps.fass.org/cgi/content/full/87/1/71

[2] Vice ve studii Castellini, C. Organic poultry production system and
meat characteristics. XVII th European Symposium on the Quality of Poultry
Meat XI th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products,
Doorwerth, The Netherlands, 23-26 May 2005 (47-52), ktera je k dispozici
na http://orgprints.org/9330/01/wageningen.pdf

[3] Vice ve studii Castellini, C., Mugnai, C., et Dal Bosco, A. Effect of
organic production system on broiler carcass and meat quality, Meat
Science 60/2002 (219-225), ktera je k dispozici na
http://orgprints.org/9318/01/organic.pdf

[4] Vice ve studii Grashorn, M.A. et Serini, C., Quality of chicken meat
from conventional and organic production. EPC 2006 - XII European Poultry
Conference, Verona, Italy, 10-14 September 2006, ktera je k dispozici na
http://www.animalscience.com/uploads/additionalfiles/WPSAVerona%5C10237.pdf
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist