https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/izurnal-biopotraviny-nejsou-zdravejsi-tvrdi-americka-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ižurnál: Biopotraviny nejsou zdravější, tvrdí americká studie

6.9.2012 | PRAHA | Ižurnál
Konzumace biopotravin není zdraví nijak prospěšnější, ukazuje studie vědců ze Stanfordské univerzity. Svým složením se potraviny označené jako BIO neliší od běžných potravin, jen obsahují o třetinu menší množství pesticidů. Vědci při svém srovnání vycházeli z výsledků více než dvou set studií, které srovnávaly normální potraviny právě s biopotravinami.
 
Podle výsledků výzkumu biopotraviny obsahují podobné množství vitaminů, tuků a bílkovin jako ty, které označení BIO nenesou, a podobný je i výskyt bakterií a virů způsobujících onemocnění. Podle výzkumu se biopotraviny lišily tím, že obsahovaly o třetinu méně pesticidů.

Na biopotraviny se vztahuje celá řada přísných kritérií. Označeny tak mohou být pouze ty potraviny, při jejichž produkci nebylo použito chemických hnojiv, ošetřujících prostředků a látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují.

Dále musí mít producent bioproduktů uzavřenou smlouvu o kontrole biokvality s úředně uznávanou kontrolní organizací. Až poté může být výrobek označen certifikovaným logem BIO.

Odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová ale s výsledky výzkumu úplně nesouhlasí: „Záleží, co Stanfordská univerzita kontrolovala, existují biořady různých supermarketů, které nemusí splňovat všechny tyto požadavky.“

„Naše zákony velmi přesně kontrolují požadavky na bioprodukty, ale v Americe to tak být nemusí. Musíme vždycky vycházet z toho, co přesně přináší výzkum, ze které země je a kterou bioprodukci kontroloval."

Václav Beneš, redaktor časopisu dTest, který porovnává kvalitu potravin, sice souhlasí s tím, že biopotraviny nejsou zdravější než běžné, přesto si myslí, že jejich koupě má smysl: „Jejich hodnota je v šetrnějším přístupu k přírodě, mají spíše etický význam, a to, že mohou být v dlouhodobém kontextu zdravější kvůli obsahu méně pesticidů, tak je spíše příjemný bonus.“

Beneš přiznává, že biopotraviny jsou v současné době spíše trendem: „Je otázka, zda lidé kupují tyto potraviny s tím, že dělají něco dobrého pro své zdraví, anebo jsou si opravdu vědomi té původní myšlenky.“

I vedoucí Centra výživy v pražské Thomayerově nemocnici Pavel Kohout považuje biopotraviny za nafouklou bublinu: „Mnohdy dochází k absurdním situacím, kdy se maminky vydají ze všech peněz a ani dětem nekoupí pořádné oblečení, protože chtějí nakupovat biopotraviny a jsou reklamou k tomu tlačeny.“

Poslední tři roky prodej bioproduktů stagnuje a pohybuje se kolem hodnoty jednoho procenta. „Vždycky to bude minoritní segment trhu, nejen kvůli ceně, ale kvůli té volbě,“ říká Tomáš Kreutzer, ředitel úřadu Potravinářské komory.
reklama

 
Martin Mašek, Jan Bumba, Ivana Moravcová

| Ižurnál

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist