https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/izurnal-farmari-mohou-porazet-skot-pro-svou-potrebu-doma-usetri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ižurnál: Farmáři mohou porážet skot pro svou potřebu doma. Ušetří

12.1.2012 | PRAHA | Ižurnál
Farmáři začali porážet hovězí dobytek doma. Doposud museli vozit skot na jatka, od 1. ledna si mohou mladé hovězí kusy porazit sami, a to s podmínkou, že všechno maso spotřebují a nic neprodají.
 
Některá zvířata přitom váží i přes 400 kilogramů. Příslušnou novelu veterinárního zákona prosadil bývalý ministr zemědělství a o povolení hned zkraje roku požádaly podle informací Radiožurnálu desítky chovatelů.

Farmou nedaleko Klatov se prohání ostrý vítr a chvíli trvá, než dva chlapi vyberou tu správnou jalovici, která není určená na chov.

Zaženou zvíře do klece, vysoký muž v kšiltovce bere její hlavu do dlaní a něco říká. Pak se ozve rána, zvíře padne a dlouhán s nožem se pustí do práce.

„Nesmí se u toho bát, jináč to nemá cenu. Zvíře, to už vůbec ne, to se s ním musíte nejdřív pomazlit předtím,“ říká Zdeněk a dodává, že je třeba zvíře uklidnit a rozloučit se s ním.

Zdeněk pracuje u dobytka od mládí, občas sice vypomáhá jako hrobník, jinak ale poráží prasata. Jalovici skolil naposledy před třiceti lety na vojně, potom už to legálně nešlo.

Farmář Václav z usedlosti kousek od Klatov je s výsledkem spokojený: „Určitě bych neubíral váhu jatek. Myslím si, že jsou to profíci. Mně se líbí ten pocit, že si to můžeme skutečně udělat doma sami.“

Podstatně praktičtěji se na věc dívá chovatel Pavel z Rokycanska. Ten má jen půl hektaru půdy a dvě jalovice vyloženě pro vlastní potřebu. Jednu pověsil na hák už minulý týden.

„Dobře, že udělali tenhle zákon, protože akorát potom živíte další lidi: porážka, doprava – další 4 tisíce, to je drahý. Takže takhle aspoň vyšli vstříc, že se to drobet ještě tak nějak vyplatí,“ shrnuje Pavel.

Kvůli takzvané nemoci šílených krav mohou chovatelé porážet doma jen zdravá zvířata mladší dvou let. Veterináři u porážky nebývají, ale vydávají povolení a kontrolují, jak farmáři likvidují nebezpečné tkáně jako jsou mozek nebo mícha.

Kapr, králík nebo kráva? Pro osobní potřebu je to totéž

„Není žádný rozdíl mezi tím, jestli zabíjí doma kapra nebo králíka nebo zabíjí skot. Ano, je to určitě technicky náročnější. Podstatou je, aby zvíře bylo například jateční pistolí omráčeno a ihned vykrveno tak, aby bylo v bezvědomí a nebylo týráno,“ říká ředitel krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Proti novele veterinární zákona se bouřili zástupci zpracovatelského průmyslu, kterým domácí porážky uberou práci. Podle nich to povede k prodeji masa načerno.

Majitel stohlavého stáda Václav nesouhlasí a říká, že porážet bude jen dvě jalovice: „To by bylo pro naši rodinu tak akorát. Máme dva dospělé syny, kteří u nás bydlí a sní to pomalu sami.“

Podvody hlídá Státní veterinární správa, která všechny porážky eviduje. Když zjistí, že někdo poráží podezřele často, může mu odebrat licenci, uložit pokutu nebo oznámit věc policii.
reklama

 
Ľubomír Smatana, Marína Dvořáková

| Ižurnál

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist