https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/regulovat-konzumaci-masa-japonsko-ukazuje-proc-to-mozna-neni-dobry-napad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Regulovat konzumaci masa? Japonsko ukazuje, proč to možná není dobrý nápad

8.1.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jeden správný model optimální výživy nejspíš neexistuje, jak nyní znovu dokládá studie zaměřená na uhlíkovou stopu stravování v Japonsku. Omezení konzumace masa by tu výrazné úspory emisí nepřineslo, problematizující jsou spíše cukrovinky, alkohol a stravování v restauracích. / Ilustrační foto
Jeden správný model optimální výživy nejspíš neexistuje, jak nyní znovu dokládá studie zaměřená na uhlíkovou stopu stravování v Japonsku. Omezení konzumace masa by tu výrazné úspory emisí nepřineslo, problematizující jsou spíše cukrovinky, alkohol a stravování v restauracích. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Jeden správný model optimální výživy nejspíš neexistuje, jak nyní znovu dokládá studie zaměřená na uhlíkovou stopu stravování v Japonsku. Omezení konzumace masa by tu výrazné úspory emisí nepřineslo, problematizující jsou spíše cukrovinky, alkohol a stravování v restauracích. Píše o tom MaketWatch.
 

Obliba Japonska u nejrůznějších badatelů strmě narůstá, a to z docela prostého důvodu. V této zemi je demograficky zastoupen největší podíl důchodců. Přesněji, lidí starších pětašedesáti let tu je 35,88 milionů, tedy 28,4 % z celkové populace. Proto vědecky sledovat dění v Japonsku znamená koukat se do budoucnosti Evropy či USA, jejichž populace také zrovna nemládnou a za 20 let na tom mohou být podobně.

Japonsko se navíc řadí mezi země stabilní, demokratické, ekonomicky silné a technologicky vyspělé, a přitom v průměru s velmi zdravou populací. Za to poslední může zdejší složení stravy. A na tu, respektive na její uhlíkovou stopu, se zaměřili výzkumníci z univerzit v Sheffieldu a Kjótu. Proč?

Země vycházející budoucnosti

V Evropě i ve Státech nyní probíhá bouřlivá diskuze, zda a jak dnes omezit či danit konzumaci masa, aby bylo dosaženo snížení uhlíkové stopy. Japonsko svou demografickou strukturou nepřímo naznačuje, jaké u nás bude proporční zastoupení populace za pár dekád. A jde na jeho příkladu vidět, jak podstatná může taková regulace být.

Až potud by se vše drželo zažitého veganského kánonu o škodlivosti masa pro zdraví lidí a planetu. Jenže co to? Výsledky studie z Japonska přesvědčivě demonstrují, že rozdíl uhlíkové stopy mezi domácnostmi masem se pravidelně ne/stravujících vysvětluje méně než 10 % popisované variability v uhlíkové stopě.

Co to znamená? Že pokud by si Japonci z nějakého důvodu nechali státem naordinovat zdanění či regulaci konzumace masných výrobků, moc emisí by tím stejně neušetřili. Maso sice na jídelníčku zdejších 60 000 v průzkumu sledovaných domácností nechybí, ale národ důchodců si ho nedopřává tak vydatně, aby to bylo v celkovém úhrnu znát. A jen znovu pro připomenutí, demograficky se Evropa i USA k japonskému populačnímu modelu přibližuje. V následujících letech by tak mohlo opatření, které se dnes někomu v Evropě jeví jako účinné, mohlo rychle vyčpět ze své efektivity. Zestárnutím populace.

Sladký a opojný problém

„Naše výsledky tak opět důrazně varují před aplikováním politik a opatření, které můžeme nazvat „jedna dieta je vhodná pro všechny“,“ říká Keiichiro Kanemoto, autor studie. Samozřejmě, i v Japonsku je spotřebitelské chování jedním z výrazných akcelerátorů klimatických změn. A mezi sledovanými japonskými domácnostmi panovaly (byť tedy ne u konzumace masa) výrazné rozdíly v uhlíkové stopě. Jejich původ byl ale odlišný. Zatímco domácnosti maso konzumující se za rok dostaly o 280 kilogramů CO2 nad národní průměr, až o 770 kg uhlíkových emisí vyprodukovaly domácnosti, kde si dopřávaly jídla v restauracích, alkohol a cukrovinky.

„Pokud bychom tedy chtěli progresivně snížit naši uhlíkovou stopu formou proměny stravování, namísto masa bychom se měli zaměřit na sladkosti a alkohol,“ tvrdí Kanemoto. Jedním z důvodů je, že obojí tu ve velkém konzumují mladí i staří. A jak doplňuje Christian Reynolds ze Sheffieldu, podobné uspořádání je nyní lehce patrné i ze Států, Británie, Austrálie a Evropy. Tedy že nikoliv maso, ale spíše cukrovinky, alkohol a společenské stolování v restauracích je to, co stabilně napříč sledovanými populacemi postupně zvyšuje národní uhlíkovou stopu. Ano, Kanemoto tzv. červené maso zmiňuje a doporučuje jeho střídmější konzumaci.

„Jíst ho méně a nahradit ho masem bílým a zeleninou každopádně znamená snížit uhlíkovou stopu domácnosti.“ Jeho regulace by ale v Japonsku nyní určitě a v Evropě či ve Státech za čas možná také, očekávaný efekt nepřinesla.

Co vegetariány nepotěší

Když chcete snižovat stravováním vlastní uhlíkovou stopu, je maso dobrý terč. Vegetariáni, tedy lidé, kteří ze svého jídelníčku vyloučili maso (ale už ne máslo, vajíčka, mléko a mléčné výrobky), to ale také zrovna nevyhráli. Podle expertní studie mediků z JHSPH totiž tři taková vegetariánská jídla denně mají dohromady horší ekologickou stopu – z hlediska emisí a spotřebované vody – než lidé, kteří při jednom ze tří pokrmů denně sáhnou po mase, a to v 95 % analyzovaných zemích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.1.2020 05:26
Snad jsou už západní společnosti natolik vyspělé, aby na základě historických zkušeností věděly, že snahy o předělání člověka vedou vždy k nedobrým koncům. A tamtéž zatím vždy vedly i snahy o páchání všeobecného dobra. Svobodu nahradila totalita a s ní přišel úpadek, nebo válka.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2020 09:32 Reaguje na Richard Vacek
Obávám se, že neomarxisty z vedení EU by o něčem takovém nepřesvědčila ani nějaká moderní obdoba Norimberského procesu.
Odpovědět
VK

Václav Kain

8.1.2020 07:13
Za vším, co se vymyká normálnosti jsou vždycky prachy pro někoho.
Odpovědět
VK

Václav Kain

8.1.2020 07:14
Za vším, co se vymyká normálnosti jsou vždycky prachy pro někoho.
Odpovědět
ig

8.1.2020 09:42
Z toho jen čiší urputná snaha "něco" regulovat. Když ne maso, dobře, tak tedy něco jiného. Jen aby levičáci předstírající zájem o ochranu přirody byli dostatečně důležití :-)
Odpovědět
ad

8.1.2020 10:24
V čánku se píše o navýšení uhlíkové stopy konzumentů masa: "méně než 10 % popisované variability v uhlíkové stopě"
Ale CO2 není to jediné co je při produkci, zpracování, přepravě a přípravě masa do vzuduchu vypouštěno a spotřebováno... co třeba pitná voda a metan? Započítali do emisí pěstování krmiv? Chybí odkaz na studii abych si ověřil o čem se tam skutečně píše :-/
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

8.1.2020 10:42 Reaguje na
Dobrého dne přeji, koukněte třeba sem: https://drive.google.com/file/d/1bxzVxBUM7yw4lgkDjn0YTwJI_cnitNSv/view
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

14.1.2020 16:00 Reaguje na
Uhlíková stopa nezahrnuje jen CO2, ale i methan.
Odpovědět
JB

Jen B.

11.1.2020 01:40
V tomto případě to vypadá, že by chtěli víc prachů chovatelé hospodářských zvířat a řezníci. Aby taky ne, když jsou obchodníky ceny masa nesmyslně stlačeny dolů a je pomalu levnější než zelenina.

No, prohlédl jsem to jen narychlo, ale mám dojem, že ze studie bylo jen něco vytrháno z kontextu a zamlženo nejasnou definicí pojmů.

Možná hlavní problém bude v tom, že jakovegetariáni se pokouší maso nahrazovat vejci apod. Tím to skutečně o moc nezlepší. Nejúčinnější je přímá konzumace rostlin a případný živočišný doplněk z hmyzu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2020 19:17
Regulace a buzerace, nic jiného od rozpadu politických systémů není stašnější. Doufalijsme že se přiblížíme principům západní demokracie, ale zdá se že tyto principy jsou již pouze převálcovanou minulostí. Denně, denně se dozvídáme co se bude regulovat protože to co bylo dosud bylo špatně, a v ČR se kromě zákonodárců rozhodli pro širokou regulaci i obecné zastupitelské vyhláškomety.....kam jsme to vlastně s tou hledanou demokracií dospěli???? A teď tady čtu, že někdo medituje nad uhlíkovou stopou z chovu zvířet?? Panečku. Nejvíc emisí tzv. skleníkových plynů (hlavně CO2)přece produkuje po "vynálezu" katalyzátorů výfukových plynů autodoprava,ale stupidita regulátorů pokračuje, oxidace CO a následné plyvání tisíců tun CO2 tj. produkt-plyn který klimatu údajně nejvíce škodí zřejmě nevadí. Tak chce se opravdu se skleníkovými plyny bojovat, nobo jenom buzerovat, regulovat, pokutovat a obírat občany o základní svobody..?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

14.1.2020 15:39 Reaguje na Milan Milan
Dostudujte si látku základní školy, než začnete psát vaše nesmysly.
Odpovědět

14.1.2020 15:37
@Radomír Dohnal:
Vážený autore, oproti jiným velmi dobrým a zajímavým článkům je tento článek ZÁSADNĚ CHYBNÝ. Proč?
================================
Autor totiž vůbec nezkoumal vůbec, zda-li by: "OMEZENÍ konzumace masa (a ani cukrovinek, alkoholu) přinesla omezení uhlíkové stopy (CF)."
Autor zkoumal co VYSVĚTLUJE ROZDÍLY(variabilitu) mezi CF u domácností.

Viz Abstract:
...
"Although CF differences are weakly explained by regional differences, income, and savings, the consumption of specific food categories is key to understanding household CF. Consumption of meat and dairy is fairly homogeneous across households, but consumption of vegetables, fish, confectionary alcohol, and restaurant food differentiates in household food CF."
...

Z principu by samozřejmě jakékoliv omezení spotřeby (masa, i čehokoliv jiného) přineslo snížení CF.

Co se týká toho, na jakou skupinu potravin či domácností zaměřit opatření, už je čistě jen subjektivní pocit autora a není předmětem práce. Tak tomu bývá zvykem u většiny věděckých prací a je potřeba to neinterpretovat jako výsledek výpočtů.

Zdravím a přeji hodně dalších dobrých článků.
MJ
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist