Navštivte EkoLink a Ecomonitor.
Ekolist.cz vydává občanské sdružení BEZK. Za webhosting a publikační systém Toolkit děkujeme Econnectu.
Neděle 27. 9. 2020
Svátek má Jonáš
Mezinárodní den cestovního ruchu
Hledání na Ekolistu:
Titulní stránka > Zpravodajství MAPA STRÁNEK
Přidej na Seznam Sdílej na Facebooku

V Antarktidě zmizela obří kolonie tučňáků, mláďata se asi utopila


26. dubna 2019 00:20

LONDÝN (ČTK) - V Antarktidě zmizela jedna z největších kolonií tučňáků císařských, v níž v posledních desetiletích vyvádělo každoročně svá mláďata až 25.000 ptačích párů. Podle vědců z britského úřadu pro výzkum Antarktidy (BAS) nejspíš zkázu kolonie způsobilo nečekaně brzké odlomení pobřežního ledu, na němž tučňáci hnízdili. Kvůli této události v roce 2016 se nejspíš utopily tisíce mláďat, která ještě nebyla dostatečně vyvinutá a neuměla plavat, napsal server BBC.

Faktu, že od roku 2016 už se tučňáci císařští nevracejí na své oblíbené hnízdiště na Bruntově šelfovém ledovci ve Wedellově moři, si všimli analytici Peter Fretwell a Phil Trathan. Zjistili to ze satelitních snímků Antarktidy, na nichž jsou i z výšky 800 kilometrů kolonie tučňáků jasně viditelné kvůli sněhu zbarvenému ptačími exkrementy.

Tučňáci císařští si pro vyvádění mláďat vybírají místa, kde se u pobřeží vyskytuje dostatečně silný led. Ten musí vydržet od dubna, kdy ptačí páry začínají na hnízdiště mířit, až do prosince, kdy už jsou jejich mláďata schopná samostatného života. Po dlouhá desetiletí byl tímto místem Bruntův šelfový ledovec.

"Led, který se vytvořil v roce 2016 nebyl dostatečně silný. Bouře v říjnu a listopadu způsobily jeho dřívější praskání. Změnil se tedy dosud platný vzorec. Led, který byl dříve stabilní a spolehlivý, se nyní neudrží," uvedl Fretwell.

Právě proto se podle něj ptáci v pozdějších letech na hnízdiště, kde dříve vyvádělo mláďata až deset procent celkové populace tučňáků císařských, nevrátili. Někteří z dřívějších pravidelných návštěvníků této kolonie se podle vědců nejspíš přesunuli do asi 50 kilometrů vzdáleného hnízdiště na ledovci Dawsonové-Lambtonové. Co se ale stalo s dalšími páry odborníci netuší.

Podle expertů událost ve Wedellově moři naznačuje, jak citelně mohou populaci tučňáků ohrozit globální změny klimatu. Pokud se naplní předpovědi, které v průběhu tohoto století předpokládají obrovský úbytek pobřežního ledu v Antarktidě, může se populace tučňáků celosvětově snížit o 50 až 70 procent.

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Pošli e-mailem Zobrazení zprávy pro tisk

Zalinkuj zprávu v: Sdílej na Facebooku Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk Jagg.cz MediaBlog.cz delicio.icio.us
Online diskuse

Redakce Ekolistu.cz vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení pravidel si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvek.

Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev


Tematický archiv zpráv
Kam na Ekolistu
Reklama

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_pconnect() in /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollConfig.php3:62 Stack trace: #0 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollUI.php3(123): connect2db() #1 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/view.php3(5): poll_viewResults(113, '<table align="c...') #2 /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/aktank.php3(3): require('/data/www/htdoc...') #3 {main} thrown in /data/www/htdocs/old.ekolist.cz/anketa/phpPollConfig.php3 on line 62

Logo ESF

Vlajka EU

Hlavní město Praha - logo

Ekolist.cz podporuje NetMonitor
Chcete nám pomoci vylepšit naše služby? Můžete se zúčastnit výzkumu návštěvnosti internetu v ČR. Klikněte zde.
(Více informací na webu NetMonitoru.)

Ekolist.cz vychází mj. s podporou Hlavního města Prahy.

Využíváme zpravodajství ČTK

Využíváme zpravodajství TASR
Využíváme agenturní zpravodajství TASR.